Mit sau realitate dureroasa?
Depresiv. Extenuat. Cinic. Letargic. Asa incepem sa ii descriem pe cei care se afla in burnout, un sindrom psihologic prea putin cunoscut, dezbatut sau inteles in Romania. In teorie, burnout ul este o stare emotionala, mentala , manifestata uneori si prin epuizare fizica, ce survine ca efect al expunerii la stres pentru o perioada indelungata de timp. Astfel multi dintre noi inteleg ca de fapt burnoutul este o epuizare fizica cauzata de prea multa munca, dar de fapt, cauzele sale sunt mult mai diverse si complexe.
Si totusi, care sunt cauzele burnoutului?
La nivel individual, burnoutul poate fi cauzat de lipsa resurselor, un nivel scazut de adaptabilitate la schimbare, dificultatea in a gasi un sens in actiunile noastre sau de catre o dorinta acerba de validare. Imi amintesc cand ma invata bunica mea sa multumesc zilnic pentru ceea ce am si cine sunt. Practici tare valoroase, pentru ca m-au invatat sa fiu recunoscatoare pentru ce am si sa raman conectata cu mine. Dar cati dintre noi ne mai amintim sa practicam invataturile bunicilor in vietile noastre ocupate? Si iata cum lipsa unor elemente atat de simple, cum ar fi recunostiinta sau increderea in sine, duce la o stare de neimplinire data de nevoia constanta de validare din partea celor din jur. Vrem sa avem mai mult, sa fim mai mult pentru a fi placuti, iubiti de cei din jurul nostru. Si totusi, intr-o lume perfecta, absenta burnoutului ar fi de fapt caracterizata de capacitatea oamenilor de a trai vieti mai implinite si pline de apreciere, fiind mult mai performanti si motivati in viata de zi cu zi.
Organizational, cauzele sunt diferite dar direct influentate de cele individuale. Sa lucrezi Intr-un mediu de lucru competitiv, fara un sistem de apreciere si rasplata, unde lipseste corectitudinea este un drum sigur spre burnout. Cu atat mai mult daca esti o persoana cu un set de valori bine definite si lucrezi intr-o companie ce actioneaza impotriva valorilor tale. Unele din cele mai des intalnite cauze sunt conflictul interior cauzat de actionarea impotriva valorilor tale sau lipsa de autonomie si control asupra lucrurilor de care esti responsabil. Cu alte cuvinte, poti fii afectat atunci cand la job nu ai puterea de a decide cum sa iti faci munca sau chiar iti lipsesc resursele cu care sa o duci la bun sfarsit, dar esti “tras la raspundere” daca rezultatele nu sunt conform asteparilor.
In alta ordine de idei, nici societatea nu ne protejeaza prea mult. Incurajati de consumatorism, avem o nevoie accentuata de a consuma lucruri de care nu avem nevoie. In Romania, ne extenuam din ce in ce mai mult lucrand in medie cu 30 % mai mult decat restul europenilor si mandrindu-ne ca suntem workahoolici, desi tot cercetarile arata ca suntem de 6 ori mai putin productivi, in ciuda orelor indelungate de munca. Intra in scena si dorinta de a arata ca suntem mereu ocupati (busy): acest trend ce castiga tot mai mult teren, ne antreneaza intr-o cursa nebuna de a ne ocupa timpul fiind mereu ocupati. Cu mai putin timp liber pentru a ne conecta cu noi insine, mai pierdem teren si din cauza nevoii de afirmare/apartenenta conform standardelor promovate de social media. Numaram aprecieri, scrollam pe ecrane dominati de FOMO (Fear of Missing Out – frica de a rata ceva important) si ravnim la imagini perfecte ce devin un nou standard pe care ne dorim sa il atingem.
Cu atatea cauze ce declanseaza aceasta stare, nu e de mirare ca acest fenomen afecteaza aproape jumatate din populatia activa a planetei. Si totusi, in Romania este un subiect ce primeste foarte putina atentie, cu atat mai putin din punct de vedere legal, nefiind calsificat ca boala momentan. Mai mult, in cadrul organizatiilor prea putin Manageri sunt educati in aceasta privinta pentru a contribui la prevenirea raspandirii acestei afectiuni. Despre actiunile ce pot fi intreprinse la nivel de organizatie si la nivel individual pentru a-l putea preveni si depre cum se manifesta si poata fi tratata aceasta epuizare psihologca, vom povesti in seria de articole dedicata acestui fenomen.
Daca te-ai confruntat cu astfel de stari din cauze organizationale si vrei sa iti impartasesti povestea, o poti face contactandu-ma, si vei contribui astfel la cercetarea pe care o desfasor pentru a scrie Sefi versus Lideri in Romania, o carte despre efectele negative ale “sefismului”. Scrie-mi la [email protected] si ajuta-I pe altii sa invete din experienta ta (nu vor fi divulgate in carte date ce pot duce la identificarea ta)