Ne amintim cu totii sedintele de la sfarsitul anului trecut. Obiective, strategii, planuri de dezvoltare, cursuri programate si cifre rotunjite in Excel, toate anuntand un 2020 prosper. Managerii si antreprenorii si-au facut temele, iar inceputul de an a fost unul cu kick off meets pline de entuziasm, planificari atente, prioritizare si follow-up. Stii vorba aceea cu “ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se indeplineasca?”. Imi doresc sa fi numarat de cate ori am auzit anul trecut, pe repeat, doi termini: “disruptive” si “work from home”.
Si, iata! 2020 e si disruptive, si cu work from home… nelimitat! Si Iar in timp ce pentru unii dintre noi e o calatorie dus-intors intre dormitor si bucatarie si un rollercoaster de emotii, pentru liderii din organizatii aceasta este perioada de examen. Si nu este un examen oarecare, ci acela unde oricat ai fi invatat, n-ai cum sa fii pe deplin pregatit, pentru ca fiecare criza majora creeaza probleme neasteptate.
Totusi, mai mult ca oricand, oamenii se bazeaza pe tine sa ii conduci prin vremuri tulburi si sa le insuflii curajul de a se uita cu speranta la noua definitie a “normalului”.
De unde incep liderii cand singura certitudine e incertitudinea?
Incep prin a face din sustinerea echipei obiectivul lor principal. Conduc cu inima si isi folosesc drept busola valorile si principiile. Asta pentru ca stiu ca binele individului e o piesa cheie in binele organizatiei.
Un lider implicat stie ca e responsabil sa defineasca realitatea si sa le ofere oamenilor sai o perspectiva obiectiva, curatata de panica si emotii. Explica echipei tale care e realitatea companiei in aceste momente, evaluand pagubele obiectiv. Daca nu ai facut-o pana acum, nu e timpul pierdut. Organizeaza un meeting (online desigur) cu echipa ta si dedica-l unei analize SWOT a situatiei. Ghideaza-i obiectiv si ajuta-i sa se focuseze pe solutii, nu pe probleme.
Un lider empatic stie ca in astfel de situatii este extrem de valoros sa comunice constant si cu grija. Asigura-te ca orice decizie majora este comunicata si explicata inainte de implementare, tuturor membrilor organizatiei. Ultimul lucru de care oamenii au nevoie in aceste momente incerte este inca o schimbare neanuntata! Oricat de imperative sunt unele decizii in aceste momente (disponibilizari, incetare productie, schimbare profil de activitate) , comunica-le oamenilor tai inainte de a le implementa. Si explica-le care vor fi rezultatele pozitive pentru organizatie in urma acestor ajustari/schimbari. Cand oamenii inteleg “de ce -ul?” ce sta la baza unor schimbari, au un engagement ridicat si rezultate pe masura.
Un lider agil intelege contextul si accepta necunoscutele din ecuatie, pentru ca are incredere in intuitia sa. Observa, evalueaza optiunile, decide ce e mai potrivit pentru organizatie si actioneaza. De cele mai multe ori suntem obisnuiti sa facem pasi in business, foarte bine trasati de strategii gandite in avans, insa, in astfel de vremuri, cea mai eficienta strategie este sa stii ca urmatorul pas este sa faceti un prim pas impreuna. Certitudinea ACUM inseamna sa stabiliti care va e noul obiectiv si alaturi de cine parcurgeti acest drum incert spre atingerea lui.
Un lider echilibrat nu se lasa debusolat de zgomotul de fundal si are capacitatea de a asculta toate perspectivele, fara a si le insusi. Canalizeaza ce e relevant pentru tine si pentru echipa ta si recomanda-le si oamenilor din echipa sa filtreze foarte bine sursele de informare si sa limiteze consumul de continut la un minim necesar. Introduceti in sedinta zilnica/ saptamanala un update al situatiei generale cu vesti pozitive si schimbati perspectiva : care sunt oportunitatile (profesionale si personale) ce vi le aduce acest lock down?(nu am mai auzit termenul)
Leadershipul este o disciplina pentru care te antrenezi constant si totusi poti fi oricand luat prin surprindere. COVID-19 este doar un alt examen in care iti sunt evaluate nu doar aptitudinile, ci principiile si valorile care te ghideaza si dupa care ii conduci pe cei din jur. Un lider bun le inspira oamenilor incredere in capacitatea sa, dar un lider desavarsit le inspira oamenilor incredere in ei insisi. O echipa stabila si coagulata, in ciuda acestei distantari sociale, este structura pe care veti obtine, impreuna, performanta! . “Togther we can achieve more “ , right?(Simon Sinek)
Stii vorba aceea cu “ai grija ce-ti doresti, ca s-ar putea sa se indeplineasca? ”. Cum ar fi daca 2020 si toti anii ce vin vor fi despre echipe, comunitate, parteneriate… si despre puterea cuvantului “NOI”?
P.S.: Daca simti ca ai nevoie de un guideline adaptat pe situatia cu care te confrunti, scrie-mi la [email protected] si spune-mi cum pot ajuta!